Pagini

Rezervația naturală Țîpova



Mănăstirea rupestră Ţîpova este considerată una dintre cele mai mari mănăstiri din Europa. Comunitatea monahală de aici a existat cu mult înaintea formării statului feudal Moldova. Se crede că unele chilii au fost săpate în stîncile abrupte ale Nistrului prin sec. X-XII (potrivit altor date sec. XVI-XVIII).

Mănăstirea este zidită pe vîrful unor stînci abrupte, deschizînd o privelişte fermecătoare a luncii fluviului Nistru. Fiind situată la 100 de metri deasupra nivelului apei, ea include trei niveluri, numărînd mai multe încăperi, inclusiv două biserici.

Se spune că în această mănăstire domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare s-a cununat cu soţia sa Maria Voichiţa. O legendă mai veche ne spune că în aceste locuri, lîngă cetatea geto-dacă, şi-a petrecut ultimii ani din viaţă poetul Orfeu din mitologia greacă, care a fost înmormîntat sub o lespede de piatră la poalele cetăţii. Legenda spune că mormîntul lui s-ar afla într-o nişă de la poalele cascadei, putînd fi recunoscut după o lespede cu şapte găuri. Cercetătorii afirmă că un astfel de mormînt a fost descoperit în apropiere de Ţîpova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu